‘blij’ met buurtpreventie

23 jun

en ja hoor, ook de kern De Lier heeft sinds gisteren officieel buurtpreventie. Natuurlijk was er al de telefooncirkel in het buitengebied, maar vanaf vandaag zal er ook in De Lier gepatrouilleerd worden door enthousiaste betrokken Lierse vrijwilligers. Gisteravond is daartoe een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door politie,  gemeente en de initiatiefnemer.

Nou dat is goed nieuws zou je denken, waarom dan toch ‘blij’ tussen aanhalingstekens. Heeft LEO 2.0 niets met buurtpreventie soms …..

Die laatste vraag kan direct al weerlegd worden met het feit dat fractievoorzitter Leo Geubbels al sinds jaar en dag zelf actief is als buurtprevent in het Honselse. Buurtpreventie op zich ondersteunen we dan ook van harte. Waar we niet blij mee zijn is het feit dat buurtpreventie sowieso nodig is, maar dat gevoelen zal iedereen nog wel delen. Specifiek voor het dorp De Lier is dat het geweldige jeugd-en jongerenwerk wat deze kern zo kenmerkte, zo ongeveer totaal is wegbezuinigd. De stelling van Leo Boekestijn was nu juist dat dankzij het jeugd- en jongerenwerk in De Lier helemaal geen buurtpreventie nodig was. In een eerder blog maart dit jaar hebben we daar al aandacht aan besteed:

https://lokaalenonafhankelijk.wordpress.com/2012/03/21/wat-hebben-buurtpreventie-en-jeugdbeleid-met-elkaar-te-maken/

In plaats van preventieve ‘aanpak’ middels compleet jeugd- en jongerenwerk kiezen we er nu als gemeente voor om achter de ‘boefjes’ aan te gaan rijden met een Amerikaanse schoolbus……

Natuurlijk doe je met zo’n stelling het ambulante jongerenwerk te kort en natuurlijk doet de buurtpreventie veel meer dan alleen jeugd- en jongerenoverlast voorkomen, maar het gevoel dat het één met het ander te maken heeft blijft toch maar steeds opspelen. Op zich is dat natuurlijk ook niet zo heel vreemd, want juist het voorkomen van jeugd- en jongerenoverlast zal best wel één van de vele doelstellingen zijn van het jeugd- en jongerenwerk.

Politiek bezien lijkt het nakaarten, maar dankzij het Westlandse jeugd- en jongerenbeleid zit De Lier nu met de gebakken peren. Dan is het natuurlijk goed te zien dat in datzelfde ‘De Lier’ betrokken inwoners zich verenigd hebben in een buurtpreventieteam. Dat is hartverwarmend nieuws, daar word je BLIJ van!

Plaats een reactie